top of page
Lawn Sprinkler Abstract

Wat is craniosacrale therapie

Cranio Sacrale Therapie is een zeer zachte behandelwijze, waarbij de therapeut via aanraking met jouw lichaam, in contact tracht te komen met je fascia en je cranio sacraal systeem. Het doel is het lichaam en de geest te helpen bevrijden van spanningen en klachten, voortkomend uit fysieke en emotionele trauma’s, zodat er een ontspanning kan worden bewerkstelligd. De behandeling heeft een werking op het autonoom zenuwstelsel. Het is een holistiche behandelmethode waar de therapeut op de schedel en ook op de rest van het lichaam werkt. Het bindweefsel dat alles verbindt in ons lichaam bezit de eigenschap vast te houden, spanning op te bouwen, maar het kan ook weer loslaten. Het verbindt al onze systemen onderling (ademhaling, bloedsomloop, endocrien, musculoskeletaal, zenuwstel) en het zorgt ook voor steun en shockabsorptie.


Binnen een Somato (lichaam) Emotional Release (S.E.R) behandeling gaat de cranio sacrale therapeut lichamelijke spanningen uitnodigen om los te laten. Het gaat om spanningen die voortkomen uit een trauma met een emotionele lading.

Het cranio sacraal systeem bestaat uit hersenvliezen en beenderen waaraan ze zijn vastgehecht, cerebrospinale vloeistof (liquor cerebrospinalis), alsook structuren verantwoordelijk voor de aanmaak, de bevloeiing en de resorptie van die vloeistof. Het omvat het centraal zenuwstelsel. De dura mater (hersenvlies) speelt een belangrijke rol binnen de cranio sacrale therapie.

Dit systeem heeft net zoals onze ademhaling en ons hart een eigen ritme, ons levensritme. Het ritme ontstaat door een pompsysteem, vanuit de ventrikels die gelegen zijn in onze hersenen. Je kan het net zoals de hartslag en de ademhaling, over het hele lichaam voelen. Het is een golvende beweging van eb en vloed. Voor het goed functioneren van het cranio sacrale systeem, is het belangrijk dat het ritme nergens wordt belemmerd maar dat het overal in het lichaam rustig haar golvende beweging kan verderzetten. Een vermindering of een beperking van haar beweging kan klachten tot gevolg hebben.

Wat is CST?: About Me
bottom of page